• Mon. Sep 25th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

20,000 pelajar Islam terancam hilang tempat belajar di Selangor

Jun 16, 2023
Spread the love

20,000 pelajar Islam terancam hilang tempat belajar di Selangor

KUALA LUMPUR: Gerakan Pembela Ummah (UMMAH), Majlis Pembangunan Pendidikan Islam Malaysia (MAPPIM) dan Gabungan Sekolah Islam Selangor (GASIS) mendesak kerajaan negeri Selangor agar memudahkan urusan kelulusan permohonan Kebenaran Merancang untuk kegunaan bagi menjalankan operasi sekolah Islam persendirian di negeri Selangor.

“Ia adalah susulan isu lebih 80 buah Sekolah Islam Persendirian (SIP) terancam ditamatkan operasi menyebabkan lebih 20,000 pelajar Islam bakal kehilangan tempat belajar di negeri Selangor,” kata Pengerusi UMMAH, Mohd Zai Mustafa dalam satu kenyataan beliau, di sini, hari ini.

Menurutnya, berdasarkan syarat- syarat permohonan kelulusan perancangan yang telah dikeluarkan garis panduan oleh bahagian perancang bandar pihak berkuasa tempatan (PBT) terbabit, telah menyukarkan kelulusan penggunaan rumah kedai sebagai tempat pembelajaran SIP dan pelajar-pelajar Islam di Selangor.

“Perkara berkenaan diumumkan melalui satu surat pekeliling yang dikeluarkan kepada pihak sekolah serta menyukarkan proses kelulusan penggunaan bangunan, sehingga ada sekolah yang diarahkan supaya ditutup oleh pihak PBT.

“Ada juga sekolah yang telah disaman dan bayaran denda telah dikenakan kepada pengusha institusi ini. Ini sangat ketara berlaku di PBT Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) dan Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSA),” tegas beliau.

Tambahnya, kesukaran mendapatkan kelulusan Jabatan Bomba dan Jabatan Kesihatan juga sebahagian daripada proses kelulusan yang akan dikeluarkan oleh PBT.

“Akibatnya Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tidak dapat mengeluarkan surat kelulusan pendaftaran sekolah sementara dan tetap kepada pihak sekolah terbabit.

“Ini telah mengakibatkan pelajar di sekolah terbabit tidak boleh mengambil peperiksaan Ujian Penilaian Kelas Kafa (UPKK) dan ujian Penilaian Sekolah Rendah Agama (PSRA) tahun ini di sekolah-sekolah berkenaan.

“Sebanyak lebih 80 buah sekolah dan lebih 20,000 pelajar yang terbabit di dua PBT yang terlibat iaitu Shah Alam dan Subang Jaya,” ujar beliau lagi.

Perkara ini, ujarnya, sangat merisaukan pihak pentadbir sekolah, ibu bapa dan murid terbabit yang bakal mengambil peperiksaan pada akhir tahun 2023.

“Sebelum ini, perkara seperti itu tidak berlaku, yang mana pihak sekolah telah pun mendapat kelulusan PBT dan JAIS antara tempoh satu hingga lima tahun. Ada di antara sekolah yang terbabit ini telah pun beroperasi diantara lima hingga lebih dua puluh tahun,” jelasnya.

Sehubungan menurutnya lagi, UMMAH mengesa agar Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari dan kerajaan negeri itu segera tampil menyelesaikan isu ini dengan semua pihak duduk di meja rundingan bagi kebaikan dan kepentingan semua pihak yang terbabit khususnya masa depan golongan pelajar yang terbabit.

“Adalah sangat tidak wajar menggunakan pelbagai akta dan syarat yang sukar dipenuhi serta membebankan dengan kos yang tinggi kepada pengusaha sekolah, tanpa mengambil kira peranan dan tanggungjawab memberikan pendidikan yang terbaik sewajarnya perlu diambil kira oleh semua pihak secara kolektif,” katanya. – HARAKAHDAILY 15/6/2023