• Fri. Dec 1st, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

35,000 guru KAFA perlu dibantu bukan difitnah – Nazir Helmi

Mar 15, 2023
Spread the love

Pengajian Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) telah dilaksanakan oleh JAKIM sejak 1990 bermula dengan hanya 44 orang penyelia, 5,830 orang guru dan 169,330 orang murid.

Selaras dengan objektif KAFA untuk memperkukuh asas pembelajaran Al-Quran dan pendidikan Islam dalam kalangan kanak-kanak di negara ini, pelbagai inisiatif telah diusahakan oleh agensi agama serta pihak kerajaan.
http://www.kafa.edu.my/

Sehingga kini, KAFA terus berkembang dan setakat 2021, ia telah mempunyai seramai 383 orang penyelia, 35,000 orang guru dan lebih 1.1 juta orang murid.

Dengan kata lain, sudah puluhan juta umat Islam mendapat manfaat daripada kelas KAFA.

Pastinya guru KAFA adalah antara yang memainkan peranan penting dalam membentuk individu Muslim yang berpegang kepada ajaran Islam di negara ini.

Alhamdulillah, sepanjang kewujudan program KAFA dari tahun 1990, kerajaan telah meluluskan 8 kali kenaikan elaun bermula dari RM168 sehinggalah ke RM1,100 pada tahun ini.

Pada tahun lepas sahaja, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), YB Datuk Ustaz Haji Idris Ahmad telah mengumumkan 2 inisiatif buat institusi KAFA di Wilayah-Wilayah Persekutuan iaitu;

1) Bantuan Elaun Tambahan kepada guru KAFA sebanyak RM800
2) Skim Bantuan Buku Teks KAFA kepada golongan asnaf dan B40

Inisiatif ini adalah salah satu usaha kerajaan dalam memperkasa institusi KAFA.

Namun, seperti yang dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Kuala Krai dan Jerai di dalam Dewan Rakyat semalam, elaun guru KAFA sekarang hakikatnya masih lagi rendah daripada gaji minimum negara.

Kerajaan perlu mencari penyelesaian segera terutama dalam isu elaun dan status perjawatan guru KAFA ke jawatan tetap dan berpencen.

Malangnya perbahasan di dewan yang mulia itu telah dicemari dengan tuduhan liar YB Hulu Langat yang mendakwa guru KAFA berpolitik di sekolah.
https://bit.ly/3J6WvDy

Amat memalukan apabila seorang Ahli Parlimen dari Pakatan Harapan dengan mudah membuat dakwaan berat kepada guru-guru KAFA tanpa bukti dan tanpa hujah. Permohon maaf dan penarikan semula fitnah perlu segera dilakukan.

Sidang Parlimen seharusnya menjadi tempat perbincangan dan mencari solusi bagi masalah rakyat, bukannya tempat melemparkan persepsi dan dakwaan yang berat seperti ini.

35,000 guru KAFA ini perlu dibantu bukan difitnah.

NAZIR HELMI
Ketua Penerangan Pemuda PAS