• Wed. Nov 29th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Ahli Parlimen akan buat ‘misi khas’ ke Turkiye

Feb 16, 2023
Spread the love

AHLI Parlimen Perikatan Nasional (PN) akan melaksanakan misi khas ke Turki bagi membantu usaha pemulihan susulan gempa bumi.

Ahmad Tarmizi Sulaiman (PN-Sik) memberitahu Dewan Rakyat, misi lima hari itu diketuai Tuan Ibrahim Tuan Man.

Beliau menggesa Wisma Putra membantu koordinasi pergerakan kumpulan bantuan Malaysia yang ingin ke Turki.

“Ini termasuk Ahli Parlimen PN yang akan pergi dalam misi khas bermula 2 hingga 7 Mac,” katanya mengulas taklimat Anwar Ibrahim (PH-Tambun) mengenai kunjungannya ke Turki pada 14 Februari, lapor FMT.

Terdahulu, Perdana Menteri menjelaskan sebab Malaysia begitu ke depan membantu Turki menangani bencana gempa bumi, minggu lalu.

Katanya, kemusnahan berlaku akibat gempa disifatkan berskala besar dengan angka kematian dilaporkan menjangkau lebih 35,000, setakat kelmarin.

“Keduanya, ini adalah persahabatan antara dua negara, bukan setakat hubungan peribadi (antara Anwar dan Presiden Turki Tayyip Erdogan), tapi hubungan dua negara.”

Beliau berkata, tidak ramai tahu Turki memberikan bantuan dan pertolongan secara langsung dan tidak langsung kepada Malaysia, termasuk kepada syarikat-syarikat kita di negara itu yang mencecah ratusan juta ringgit.

Anwar juga memuji pasukan penyelamat negara di Turki dan mencadangkan mereka diberikan elaun khas dan pingat.

Dalam pada itu, beliau juga akan mencadangkan kepada Jemaah Menteri supaya tambahan dana bantuan disalurkan kepada Turki, selain RM48 juta diluluskan kerajaan sebelum ini.