• Sun. Jun 4th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Bangsa Johor, ayuh keluar mengundi, tunaikan kewajipan memilih pemimpin

Oct 18, 2022
Spread the love

SUARA PERIKATAN NASIONAL

BANGSA JOHOR, AYUH KELUAR MENGUNDI TUNAIKAN KEWAJIPAN MEMILIH PEMIMPIN.

Firman Allah SWT :

يَوْمَ نَدْعُوْا كُلَّ اُنَاسٍۢ بِاِمَامِهِمْۚ فَمَنْ اُوْتِيَ كِتٰبَهٗ بِيَمِيْنِهٖ فَاُولٰۤىِٕكَ يَقْرَءُوْنَ كِتٰبَهُمْ وَلَا يُظْلَمُوْنَ فَتِيْلًا.

Mafhumnya : “(Ingatlah), pada hari (ketika) Kami panggil setiap umat dengan pemimpinnya, dan sesiapa diberikan catatan amalnya di tangan kanannya mereka akan membaca catatannya (dengan baik), dan mereka tidak akan dizalimi sedikit pun”.

Surah Al-Isra’ : 71

Allah SWT telah mengingatkan hamba-Nya manusia bahawa mereka akan dibangkitkan di akhirat bersama pemimpin yang menjadi pujaan mereka semasa di dunia.

Jika pimpinannya baik, maka dia akan bersama dengan orang yang baik. Sebaliknya jika dia bersama pimpinan yang tidak baik maka ia akan dibangkitkan bersama-sama mereka di akhirat.

Peringatan ini menunjukkan kesyumulan Al-Qur’an yang menjadi panduan bagi umat Islam. Al-Qur’an memberikan garis panduan dalam segala lapangan termasuk yang berkaitan pemilihan ketua atau pemimpin.

Gendang Pilihanraya Umum PRU 15 telah dipalu. Ini menunjukkan isyarat kepada seluruh rakyat Malaysia untuk keluar menunaikan tanggungjawab dan kewajipan mengundi bagi memilih pemimpin yang baik, yang prihatin terhadap denyut nadi rakyat, yang berintegriti, bersih daripada rasuah dan mengutamakan kepentingan rakyat melebihi kepentingan peribadi.

Perikatan Nasional Negeri Johor menyeru seluruh rakyat Malaysia dan Bangsa Johor agar keluar mengundi dan memilih Perikatan Nasional sebagai wadah untuk diserahkan tanggungjawab mengurus tadbir negara yang tercinta ini.

‘Malaysia Sejahtera’

Abu Irfan Muhammad Al-Urduni,
Ketua Penerangan Badan Perhubungan Perikatan Nasional Negeri Johor.

21 Rabi’ul Awwal 1444
18 Oktober 2022