• Thu. Sep 21st, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Bekas Setpol Wan Azizah dilantik ketuai Syarikat Kementerian Kewangan

Jun 27, 2023
Spread the love

Bekas setiausaha politik kepada isteri Anwar Ibrahim dilantik sebagai pengerusi Cyberview Sdn Bhd, syarikat milik Kementerian Kewangan yang juga diketuai oleh perdana menteri, dalam satu lagi lantikan politik.

Romli Ishak sebelum ini berkhidmat sebagai setiausaha politik kepada Dr Wan Azizah Wan Ismail ketika menjadi timbalan perdana menteri sewaktu pentadbiran Pakatan Harapan (PH) di bawah Dr Mahathir Mohamad.

Beliau kemudiannya menjadi setiausaha politik kepada menteri besar Negeri Sembilan selepas kerajaan PH tumbang.

Cyberview ditugaskan untuk membangunkan Cyberjaya, bandar yang diwujudkan sebagai sebahagian daripada inisiatif Mahathir untuk menarik syarikat teknologi pada akhir 1990-an.

Pelantikan Romli, yang merupakan sebahagian daripada Majlis Pimpinan Pusat PKR, diumumkan pada hari yang sama Anwar melantik bapa kepada salah seorang setiausaha politiknya untuk mengetuai MyHSR Corporation Sdn Bhd, sebuah lagi syarikat milik Kementerian Kewangan.

Bekas ahli Parlimen PKR, Fauzi Abdul Rahman, adalah bapa kepada Farhan Fauzi – setiausaha politik Anwar di Pejabat Perdana Menteri.

“Dengan lebih tujuh tahun pengalaman dalam tadbir urus korporat dan 15 tahun sebagai usahawan teknologi, semangat Dato’ Romli untuk keusahawanan dan pembangunan bakat telah menjadikannya mentor dan penasihat yang dicari-cari dalam industri teknologi dan inovasi,” menurut Cyberview dalam satu kenyataan sewaktu mengalu-alukan pelantikan Romli semalam.