• Sun. Jun 4th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Betul ke kekayaaan Rafizi hanya RM18 juta?

Nov 4, 2022
Spread the love

BENARKAH KEKAYAAN RAFIZI BERJUMLAH RM18 JUTA!

Mula-mula aku dapat berita ini, aku rasa sangat impress. Dia meniaga apa sampai boleh kaya macam tu. Yang aku tau, Adnexio dia sontot, Invoke pun gitu-gitu je.

Aku pun bacalah declaration dia. Aku taktau nak explain macam mana, cuma aku berasa kagum cara dia buat valuation company Invoke dia sampai value lebih kurang RM20 juta. Method valuation apa yang dia pakai tu?

Aku tertanya-tanya, kenapa dia beriya-iya nak tunjuk konon dia kaya dan berjaya? Adakah disebabkan sahabat aku pernah SCRUT dia dulu dan kata dia masuk balik politik selepas dia gagal dalam business? Rujuk :

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=274777471515074&id=106639804995509

Tapi takpa, aku SCRUT 2nd round pakai Interepo ( https://www.interepo.com ), mana tau dah ada Intereporbaru Invoke Solution tu, profit kaw-kaw ke, revenue meletop ke, itu yang value company dia naik mencacak kan?

Malangnya, revenue lebih kurang RM6 juta je, masih lagi rugi dalam RM1 juta, paidup dia RM11 juta. Manakala Adnexio dia, revenue hanya lebih kurang RM20k sahaja. Rugi RM700 ribu. Itulah nombornya yang ada dalam data rasmi. Pada aku, merepeklah kau nak value lebih-lebih sampai 18 juta tu.

Dulu kan Invoke ni kan collect derma, mungkin dia create pakai duit derma buat paidup capital. Dia chartered accountant kan, mestilah dia pandai nak goreng audit guna creative accounting.

Tapi, bagi orang business macam aku, aku rasa itu semua drama saja. Revenue dan profit tetap jadi the best ukuran untuk valuation! Mungkin dia akan kata nanti oh ini startup! Memanglah rugi, tapi ada value! Kalau share tu belum float, belum lagi tahap share yang boleh liquid at any time, takyah sembanglah.

Aku telah run SCRUT ANALytica, boleh rujuk di bahagian foto. Tetapi, aku terjumpa sesuatu yang menarik perhatian aku. Dalam akuan bersumpah dia, dia lampirkan declaration hanya memiliki 2 buah kereta sahaja. Tetapi, SCRUT ANALytica kasitau dia ada sebuah lagi kereta! Iaitu.. H lagi satu!

Honda CR-V yang dibeli pada tahun 2020, bernombor pendaftaran WA99***. Kan Rafizi kan? Baru 3 tahun pakai kan? Dahsyat Rafizi, memang budak H, ada Accord ada CR-V. Memang abang H siot! Jadi aku minta tolong, kawan-kawan yang kerja dengan JPJ, boleh sahkan tak?

Apa hukuman buat SD tipu ya?

Mungkin Rafizi akan coverline, kata beli untuk orang lain, tapi data kami yang 99% accurate ni menunjukkan ia milik Rafizi. Kalau nilai syarikat kau boleh blow kaw-kaw nak tunjuk kaya dan steady, kenapa nak sorok kereta H lagi tu bro?

Disebabkan SD dia aku rasa tak jujur, aku tak percayalah apa dia gebang. Pada aku, dia nak tunjuk steady gebang value RM18 juta hanya untuk coverline yang dia gagal dalam business dan lari masuk balik politik. Ada juga company lain yang dia ada, kenapa tak declare juga value company-company lain dalam declaration?

Siapa nak percaya dia, silakan. Aku tak lah. Aku juga yakin mereka yang ada otak dan akal, faham hal business akan dapat baca gorengan hangit Rafizi kali ini.


Rafizi telus sebab istihar harta?

Untuk pencacai yang tak pandai baca dan ambik point utama.
Point dia, kalau tak telus, kereta baru beli pun tak mau declare.

Serupa tak payah declare lah.

Tak telus = tak jujur = sia sia.