• Fri. Mar 1st, 2024

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

BN tidak sertai PRK Batu Sapi

Oct 8, 2020 , , ,
Spread the love

Barisan Nasional tidak akan menyertai PRK Parlimen Batu Sapi bagi membendung penularan wabak Covid-19, kata Zahid Hamidi.

Ini kata beliau bagi membendung penularan wabak Covid-19 yang menyaksikan kes baru Covid-19 melonjak selepas PRN Sabah hingga mendorong pelaksanaan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) di negeri itu.

“BN menyerahkan kepada kebijaksanaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk memutuskan tempoh berkempen dan kesesuaian tarikh pengundian yang akan dilakukan kelak.

“Pada hemat BN, kesejahteraan dan kesihatan rakyat hendaklah menjadi keutamaan,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Semalam, veteran DAP Lim Kit Siang menyokong cadangan supaya Perikatan Nasional (PN) dan BN memberi laluan kepada Warisan untuk mempertahankan kerusi berkenaan.

Turut menyokong cadangan itu ialah Ketua Pemuda Umno Asyraf Wajdi Dusuki.

Susulan kematian ahli parlimen Batu Sapi Liew Vui Keong pada 2 Oktober,  Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berkata akan mengadakan pilihan raya kecil dalam waktu terdekat.

Menurut Pengerusi SPR, Abdul Ghani Salleh, menangguhkan pilihan raya melebihi 60 hari seperti yang diwajibkan oleh perlembagaan persekutuan tidak mungkin boleh dilakukan.