• Sun. Feb 25th, 2024

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Foto ini sering dijadikan bahan jenaka tapi ini kisah disebaliknya

Dec 29, 2022
Spread the love

Berhenti menggunakan gambar ini untuk dijadikan bahan jenaka. Hormati Zulkifli!

Melalui laporan yang dikeluarkan oleh The Star, Zulkifli yang bekerja sebagai pemandu bas tinggal di Pantai Pasir Panjang, Balik Pulau, Pulau Pinang. Tempat di mana dia kehilangan lima anaknya pada tahun 2004 disebabkan tragedi Tsunami.

Lima anaknya yang terkorban ialah Siti Nurain, 17, Mohd. Shukri, 12, Siti Nur Shuhada, 10, Siti Nur Atikah, 9 dan Siti Suraya, 5. Manakala anaknya yang terselamat ialah Siti Fairuz, dan Siti Zulaikha.

“Ini adalah pertama kalinya dalam dua minggu saya membawa keluarga saya ke pantai.

“Kami tidak sering ke pantai, mungkin sekali atau dua kali sebulan, tetapi kerana itu adalah minggu terakhir cuti sekolah akhir tahun, saya memutuskan untuk membawa mereka ke sana.

“Saya masih ingat memegang lengan Zulaikha ketika buaiannya terjerat di antara dahan pokok sementara Fairuz memegang sebatang pokok ketika ombak besar melanda.

“Saya kadang-kadang mendengar jeritan anak-anak saya sebelum saya tidur dan ketika saya menghadapi perkara-perkara yang mengingatkan saya kepada mereka,” katanya, sambil menambah bahawa keluarganya tidak pernah menjejakkan kaki ke Pantai Pasir Panjang sejak tragedi 2004 itu.

malaysianupdate