• Sun. Feb 25th, 2024

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Gagal turunkan harga minyak, ada Anwar minta maaf pada rakyat? Sanusi tanya

Jul 12, 2023
Spread the love

Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor menuntut Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil tanggungjawab terhadap janjinya sebelum ini kepada rakyat untuk menurunkan harga minyak kerana sekarang sudah menjadi Perdana Menteri (PMX).

Pengarah Pilihan Raya Perikatan Nasional (PN) itu berkata janji tersebut sangat sinonim dengan Anwar kerana sudah bertahun-tahun berjanji kepada rakyat untuk menurunkan harga minyak sehingga ramai yang mempercayainya.

“Tuan-tuan dia (Anwar) harus bertanggungjawab kepada kenyataan harga minyak itu. Dia mesti ambil tanggungjawab itu. Tanggungjawab yang pertama harus dilunaskan ialah janjinya selama bertahun-tahun kepada rakyat Malaysia nak turunkan harga minyak tak perlu dua minggu, dia nak 24 jam harga minyak akan turun 1.50,” katanya semasa berucap dalam ceramah Jelajah Selangor Baharu di Selayang malam tadi.

Menteri Besar Kedah itu juga mempersoalkan rasa tidak bersalah Anwar kepada rakyat walaupun tidak menunaikan janjinya, malah sehingga hari ini tidak pernah meminta maaf kepada terhadap kegagalannya dalam menurunkan harga minyak.

“Ada dak dalam tempoh lapan bulan ni ada ke tidak dia buat satu kenyataan bahawa dia telah gagal untuk menurunkan harga minyak dan dia minta maaf kat kita semua? Tak ada.

“Hoi, orang duk ingat semua itu hang ingat orang lupa? Kalau hang pandai, hang jangan ingat orang bodoh,” ujarnya lagi.

Selain itu, Sanusi juga mempertikaikan kegagalan kerajaan campuran yang dipimpin Anwar kononnya sebaik mengambil tampuk kerajaan mahu menurunkan harga barang, tetapi sebaliknya rakyat berdepan dengan peningkatan kos sara hidup yang membebankan mereka.

“Tuan-tuan sekalian, perkara kedua hari pertama dia kata dia tak tubuhkan jawatankuasa panggil pegawai kanan kerajaan bincang… Dia bagi masa dua minggu, macam mana nak menurunkan harga barang-barang keperluan rakyat ini.

“Nak menurunkan kos sara hidup rakyat? Dua minggu dia bagi, keluarkah tak dak benda itu, lapan bulan dah tak ada apa satu lagi. Dia duk pi cucuk langit kat universiti,” bidasnya lagi.

Sanusi juga membidas selepas tular Anwar berjoget dengan pelajar universiti dengan menyifatkan ia tidak mencerminkan imej seorang pemimpin negara.

“Memalukan, kalau dia ni tok haji mana tinggal di kampung itu, duk ulang pi masjid dah. 76 umur dia, kubur kata mari, rumah kata pergilah.

“Ini duk pi cucuk langit lagi, nak tarik hati orang muda. Orang muda sekalian, hampa jangan duduk ikut, orang tua perangai hodoh macam ini,” ujarnya lagi.

Untuk rekod, Anwar semasa Kongres PKR pada Julai tahun lalu berkata janji untuk menurunkan harga minyak tidak dapat dilaksanakan kerana tidak menjadi Perdana Menteri.

“Sekarang kalau kita berjaya kali ini, janji kita pada rakyat, jika kita berjaya, kita akan tunaikan sepenuhnya kepada rakyat.

“Kita menang hari ini, harga minyak jatuh esok.

“Saya (sebelum ini) bukan PM, macam mana boleh buat. Harga minyak tak boleh diturunkan kerana kerajaan fikir cara menyelamatkan orang di atas, dan kita fikir cara menyelematkan orang di bawah,” katanya pada 17 Julai tahun lalu.