• Tue. Sep 26th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Harga telur naik? Sila tanya Mat Sabu kata Anwar

Jun 10, 2023
Spread the love

AMPANG: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta media untuk mendapatkan penjelasan berhubung jangkaan harga telur akan naik kepada Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu.

“Tanya Menteri Pertanian (dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu),” katanya ringkas kepada pemberita selepas menunaikan solat Jumaat di Masjid Jami’il-Huda, Ampang hari ini.

Terdahulu, media melaporkan penyelidikan MIDF Research menjangkakan harga telur meningkat dalam masa terdekat disebabkan bekalan sumber makanan tersebut kini amat terhadap di negara.

Menurut penganalisisnya, Genevieve Ng Pei Fen, selain bekalan terhad di peringkat domestik, penularan wabak selesema burung global menyebabkan bekalan telur di negara lain turut berkurangan.

Pei Fen berkata, perkembangan tersebut berpotensi menyumbang kepada peningkatan harga telur import di negara ini.

Ulasnya, harga purata bagi ayam pada April lalu adalah RM10.45 sekilogram, manakala harga telur gred A adalah 47 sen sebiji, gred B (45 sen sebiji) dan gred C (44 sen sebiji).

“Kami percaya bahawa pengapungan harga ayam tidak akan menyebabkan kenaikan mendadak selepas kawalan harga ditamatkan, namun harga telur mungkin meningkat disebabkan bekalan yang terhad di peringkat domestik dan antarabangsa,” katanya.