• Fri. Dec 1st, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Ibu bapa rayu Kementerian Pendidikan benarkan cuti raya awal

Apr 8, 2023
Spread the love

PETALING JAYA – “Kalau tahun lalu saya terpaksa tempuh hampir 20 jam balik Kelantan, kalau tahun ini masih raya mengejut, tidak mustahil akan alami situasi sama atau lebih lama atas jalan.”

Demikian ujar seorang kerani swasta, Aini Ameera Mohd. Azhar, 29, yang bimbang sekiranya ramalan 1 Syawal yang akan jatuh pada 21 April 2023 benar-benar menjadi kenyataan.

Dia adalah merupakan sebahagian daripada ibu bapa yang me­rayu kepada Kementerian Pendi­dikan (KPM) supaya tarikh cuti Aidilfitri tahun ini diawalkan sekurang-kurangnya sehari iaitu pada 19 April ini.

Ujarnya, aliran trafik di lebuh raya utama akan terlalu sesak disebabkan ramai ibu bapa akan mengalami situasi kelam kabut dan sukar merancang perjalanan pulang ke kampung dengan baik.

“Kalau yang kampung dekat mungkin tak ada masalah balik sehari sebelum raya, tetapi yang jauh macam saya tinggal di Kuala Lumpur dan kampung di Kuala Krai pastinya memerlukan perjalanan lebih lapan jam.

“Orang bersiap pagi raya di kampung, saya dan keluarga masih bersengkang mata duduk dalam kereta tempuh kesesakan,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Kelmarin, Pusat Astronomi Antarabangsa yang berpeng­kalan di Emiriyah Arab Bersatu (UAE) menjangkakan akhir Ra­madan adalah pada hari Khamis bersamaan 20 April ini dan 1 Syawal dijangka keesokkannya.

Pekerja swasta, Fatin Insyirah Kamaruzzaman, 35, turut me­nyarankan agar satu perbinca­ngan semula dilakukan KPM dan beberapa pihak berkaitan dalam mengkaji semula kewajaran me­ngawalkan cuti sekolah.

Katanya, ia memberi ruang kepada ibu bapa untuk merancang perjalanan serta keperluan menyambut raya selari dengan cuti sekolah anak-anak.

“Kalau cuti sekolah dapat le­bih awal pada 17 atau 18 April, ibu bapa boleh rancang jadual perjalanan balik kampung khusus buat mereka yang perlu meredah lebih 200 kilometer (km).

“Kalau ada dua ke tiga hari jarak sebelum raya, maknanya pengguna jalan raya juga tidak balik kampung serentak. Dapat juga elak kesesakan yang melampau saat-saat akhir ini,” ujarnya.

Seorang lagi pekerja swasta, Khairunnisa Mohd. Jahid, 33, beranggapan tidak salah untuk KPM memberi cuti persediaan yang cukup buat ibu bapa, guru dan pelajar dalam merancang perjalanan pulang beraya.

“Kalau diawalkan pada 19 April pun sudah memadai, sekurang-kurangnya perantau tidak kepenatan sehingga mengundang kecelakaan jalan raya,” katanya. -KOSMO! ONLINE