• Fri. Dec 1st, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Imej UMNO rosak selepas Zahid gagal dapatkan passport

Feb 5, 2023
Spread the love

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi menerima tamparan hebat serta mencemarkan kredibiliti parti selepas gagal dalam permohonannya mendapatkan semula pasportnya secara kekal yang dipegang mahkamah, menurut sumber Umno.

Ahli parti yang enggan dikenali itu berkata, Zahid sepatutnya membersihkan namanya daripada 47 pertuduhan jenayah terhadapnya dan bukannya fokus untuk terus berkuasa.

Beliau tidak sepatutnya dilantik sebagai timbalan perdana menteri dalam kerajaan Anwar Ibrahim, kata sumber dalaman parti itu.

“Dengan 47 pertuduhan (rasuah) yang sedang dibicarakan di mahkamah, bagaimana beliau boleh berfungsi sebagai timbalan perdana menteri? Beliau harus sedar bahawa apa sahaja yang dilakukannya, walaupun sehingga ke tahap untuk menjadi timbalan perdana menteri dan presiden Umno, beliau masih mempunyai 47 pertuduhan di mahkamah,” kata sumber itu kepada FMT.

Beliau berkata orang ramai diberikan mesej yang salah dalam permohonan Zahid bagi mengembalikan pasportnya, yang ditahan atas perintah mahkamah selepas beliau didakwa atas tuduhan rasuah.

Pada Jumaat, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan Zahid agar pasportnya dikembalikan secara kekal kerana pertuduhan kes rasuahnya masih berlangsung.

Bagaimanapun, Hakim Collin Lawrence Sequerah membenarkan pelepasan sementara pasport Zahid supaya beliau boleh memohon pasport diplomatik.

Zahid dalam afidavitnya berkata, beliau memerlukan pasport untuk menjalankan tugasnya dengan berkesan, termasuk melakukan perjalanan rasmi ke luar negara.

Ditanya bagaimana perkara itu akan memberi kesan kepada Perdana Menteri Anwar Ibrahim, sumber berkata, kes itu tidak mencerminkan Anwar tetapi perdana menteri berkemungkinan tidak mengendahkannya.