• Wed. Nov 29th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Kit Siang mahu UMNO lebih kuat dari Bersatu, PAS

Apr 21, 2023
Spread the love

DAP MENYANGGAH ISLAM

Lim Kit Siang berkata kenyataan yang dibuatnya mengenai isu pembebasan Najib Razak bertujuan untuk melihat UMNO menjadi lebih kuat berbanding PAS dan Bersatu.

Veteran DAP itu berkata satu-satunya cara untuk UMNO kembali gemilang seperti dahulu ialah dengan parti tersebut kembali berpegang kepada dasar dan prinsip asas pembinaan negara seperti yang termaktub dalam perlembagaan dan Rukun Negara.” (Malaysiakini, 17 April 2023)

Kenyataan yang tidak seharusnya dibaca yang tersurat sahaja tanpa memahami yang tersirat, kenyataan yang dibuat tidak menyembunyikan perjuangan dan hala tuju parti DAP.

Tidak menghairankan apabila DAP yang berprinsip dan berkonsepkan sosialisme, sekularisme dan Malaysian Malaysia mengikut undang-undang tubuhnya, mengambil pendekatan pragmatik.

Justeru, perlu dilakukan muhasabah terhadap parti yang menjadi salah satu mazhab kepada asal usul falsafah Karl Marx, yang diubah suai mengikut realiti dan situasi yang berbeza dalam masyarakat pelbagai kaum, agama dan budaya.

Sebelum ini, DAP telah menyertai gabungan 55 buah parti demokratik sosial, sosialis dan buruh yang lain di seluruh dunia, sebagai ahli Sosialis Antarabangsa (SI) dalam sebuah persidangan di Zurich, Switzerland.

Adapun di Malaysia semua kumpulan kiri bersekongkol bersama DAP, termasuk kumpulan komunis yang paling ekstrem sehingga diharamkan. Setelah tidak ada tempat dalam hutan rimba, maka bersembunyilah mereka dalam DAP.

Baca selanjutnya:

https://www.facebook.com/100044222510324/posts/788994055918004/?mibextid=cr9u03