• Sun. Oct 1st, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Lelaki mengamuk tendang pintu surau di Sungai Chua ditahan polis

Apr 13, 2023
Spread the love

KUALA LUMPUR: Polis menahan seorang lelaki yang disyaki terlibat dalam kes khianat harta benda di sebuah surau bawah flat di kawasan Sg. Chua, Kajang, Selangor, pada Isnin lepas.

Menurut Ketua Polis Daerah Kajang Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan, pihaknya menerima laporan orang awam mengenai kejadian itu, pada 10.49 malam, hari sebelumnya.

Berdasarkan laporan awal katanya, suspek disyaki telah bertindak menendang pintu surau sehingga mengakibatkan kerosakan.

“Hasil siasatan pihak polis, suspek yang tinggal tidak jauh dari surau berkenaan menyatakan tidak berpuas hati dengan bunyi pembesar suara surau yang kuat hingga mengganggu dia sekeluarga termasuk jiran-jiran yang tinggal kawasan berhampiran.

“Bertindak atas maklumat, polis telah membuat tangkapan ke atas suspek yang berusia 46 tahun bagi membantu siasatan dan telah dibebaskan dengan jaminan polis.

“Kedua-dua pihak telah memberikan kerjasama kepada pihak polis berkaitan isu selisih faham tersebut di mana saksi-saksi lain yang terlibat turut dipanggil memberikan keterangan, termasuk isu menyebarkan video yang tular di media sosial berkaitan dengan kejadian ini,” katanya dalam satu kenyataan, pada Khamis.

Mengulas lanjut, Mohd Zaid berkata, kes disiasat di bawah Seksyen 295 Kanun Keseksaan kerana membinasakan rumah ibadat dengan niat mengaibkan mana-mana agama.

Tambahnya, siasatan turut dijalankan dibawah Seksyen 233 Akta Komunikasi Multimedia 1998, kerana menyalahgunakan rangkaian dengan penyebaran video tersebut dengan niat tidak baik.

“Orang ramai yang mempunyai maklumat lanjut berhubung dengan kejadian ini diharap dapat tampil membantu pihak polis dengan menghubungi mana-mana balai polis yang terdekat atau berhubung terus dengan Pegawai Penyiasat kes iaitu Insp Mu’az Bin Mazlan di talian 017-9788804.

“Pihak polis juga menasihati semua pihak supaya tidak membuat sebarang spekulasi berkaitan kejadian ini yang boleh menggugat keharmonian dan keselamatan dimana kes ini telah diambil tindakan oleh pihak polis bersama dengan Pejabat Agama Islam Daerah Hulu Langat serta penduduk setempat,” ujarnya.

  • Awani