• Tue. Sep 26th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Lori angkut air kerajaan negeri telah diaudit Jabatan Audit Negara

May 3, 2023
Spread the love

Pengurusan Sumber dan bekalan air oleh Kerajaan Negeri menerusi Pejabat Setiausaha Kerajaan, Jabatan Sumber Air dan Syarikat Air Kelantan Sdn Bhd adalah dibuat melalui pegawai dan kakitangan yang mempunyai kepakaran dan kemahiran serta Integriti yang tinggi.

Kesemua tindak-tanduk Jabatan adalah tertakluk kepada Jabatan Audit Negara. Pengurusan air di Kelantan bergerak dengan Standard Operation Procedure (SOP) yang ketat terutama melibatkan soal kewangan kerana penghujungnya semua ini adalah diaudit.

Laporan Ketua Audit Negara pula boleh diakses awam dan Ketua Penerangan UMNO Jeli tidaklah perlu bersusah payah membuat congakan secara matematik terhadap Lori Air Kontrak mengikut otak mudanya yang tidak pernah terlibat dengan pengurusan.

Pegawai dan kakitangan Jabatan Kerajaan Negeri dan syarikat bekalan air Negeri menjalankan fungsinya untuk kepentingan rakyat mengikut kepakaran masing-masing. Syarikat bekalan air ini bukan milik individu dan mempunyai teras pentadbiran yang kolektif, manfaatnya untuk rakyat.

Sedang Kelantan berusaha memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat termasuk tambahan Lori Air Kontrak ini, congakan mudah sebegini tidak perlu direka bermotif politik, apa lagi “budak UMNO” ini tiada kepakaran membuat penemuan yang tidak dijumpai oleh Jabatan Audit Negara.

Salam hormat.

Mohamad Kamal Mohamed
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan.

12 Syawal 1444 / 3 Mei 2023