• Fri. Dec 1st, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Maghribi cipta sejarah negara Islam pertama ke separuh akhir Piala Dunia

Dec 11, 2022
Spread the love

Pasukan meningkat naik, Maghribi yang diberi julukan Singa Atlas meneruskan mimpi indah dalam saingan Piala Dunia kali ini apabila menumbangkan satu lagi gergasi bola sepak dunia, Portugal, 1-0 di peringkat suku akhir sebentar tadi.

Dalam aksi yang berlangsung di Stadium Al Thumama, Doha, pasukan kendalian Walid Regragui memimpin perlawanan menerusi tandukan Youssef En-Nesyri pada minit ke 43.

Biarpun Portugal membawa masuk Cristiano Ronaldo pada babak kedua untuk mempertingkatkan lagi jentera serangan Selecao, kemapuhan penjaga gol Maghribi, Yassine Bounou sukar ditembusi lawan.

Drama kian menyelubungi perlawanan ini apabila pemain gantian, Walid Cheddira dibuang padang selepas mengutip kad kuning kedua kerana mengasari lawan pada penghujung masa tambahan, sekaligus memaksa Maghribi terpaksa bertahan dengan 10 orang pemain.

Bagaimanapun mereka berjaya mempertahankan kedudukan itu sehingga wisel penamat sekaligus melakar sejarah menjadi pasukan pertama dari Afrika dan Arab mara ke separuh akhir Piala Dunia.

Maghribi sebelum ini menampilkan persembahan memukau dengan menewaskan pasukan No. 2 Dunia, Belgium di peringkat kumpulan dan disusuli menyingkirkan juara 2010, Sepanyol pada pusingan 16 terbaik.