• Wed. Nov 29th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Masihkah ada pengundi Melayu sokong PH pada PRN nanti?

May 1, 2023
Spread the love

Berdasarkan analisis yg dibuat, kejatuhan peratusan sokongan pengundi melayu kepada pihak pakatan haramjadah amatlah kronik sekali. kejatuhan peratusan sokongan pengundi melayu terhadap umno juga kelihatan sgt significant dan diramalkan lebih byk pengundi umno akan beralih kepada Perikatan Nasional kerana telah berasa ditipu dan dikhianati oleh kepimpinan parti terutamanya presiden parti kerana mengkhianati laungan keramat “NO ANWAR, NO DAP”.

Sentimen yg sama juga didapati telah menular dikalangan pengundi² bukan melayu kerana terasa telah dikhianati oleh janji² pemimpin² pakatan haramjadah yg berikrar “tidak akan sekali berkerjasama dgn penyamun harta negara umno-bn”. para pengundi bukan melayu juga didapati kini lebih cenderung kepada Perikatan Nasional yg juga dianggotai oleh PAS kerana sehingga kini pengundi² bukan melayu mendapati tiada dasar² Perikatan Nasional yg bertentangan atau menghalang apa² aspek kehidupan mereka; baik dari segi adat resam atau agama mereka. contoh yg amat jelas dpt dilihat di negeri² lain yg diperintah oleh Perikatan Nasional seperti kelantan dan terengganu dimana pengundi² bukan melayu solid berpihak kepada Perikatan Nasional walaupun saban hari dimomok dgn berita² palsu oleh pihak pakatan haramjadah.

isyarat ini dapat dilihat dgn jelas pada keputusan PRU15 tempohari bagi parlimen² yg terletak di negeri kedah dimana calon² parlimen bagi negeri kedah telah menang dgn jumlah majoriti yg amat besar, seterusnya dpt disimpulkan di sini bahawa majoriti pengundi² bukan melayu di negeri ini bersetuju dgn dasar² yg telah dilaksanakan oleh kerajaan Perikatan Nasional di negeri kedah terutamanya dlm soal penutupan permis² judi di negeri ini.

persoalan yg paling besar di sini, mampukah kerajaan pimpinan bang non mengembalikan sokongan para pengundi terutamanya pengundi² melayu dlm PRN akan datang? dengan janji² menifesto yang masih tidak dilaksanakan sehingga hari ini, dgn polisi “balas dendam” yg dilaksanakan oleh kerajaan pimpinan bang non terhadap seteru² politiknya, dgn serangan bertali arus terhadap Pengarah pilihanraya Perikatan Nasional Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor kononnya bagi melumpuhkan kredibiliti beliau namun tindakan itu dilihat telah menjadi gunting dalam lipatan bagi kerajaan pakatan haramjadah kerana sokongan rakyat kedah khususnya kelihatan terus kukuh di belakang MB mereka.

Halaman Pas Kawasan Pendang

https://dahalmi.com/2018/05/22/pru-14-keputusan-dan-analisis-mengikut-kerusi-dan-kaum/

https://www.kosmo.com.my/2022/11/20/pru15-senarai-penuh-keputusan-parlimen-di-kedah/