• Fri. Dec 1st, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Noh Omar kongsi rintihan Pengerusi Kelab UMNO UK kecewa dengan PAU2022

Jan 17, 2023
Spread the love

RINTIHAN PENGERUSI KELAB UMNO SHEFFIELD, UNITED KINGDOM DI PERHIMPUNAN AGONG UMNO 2022 AMAT MENGECEWAKAN.

16 Januari 2023,
Oleh : TAN SRI NOH OMAR.

Saya mendengar rintihan pelajar Malaysia dari Sheffield, United Kingdom, yang pulang mewakili Kelab-Kelab UMNO Luar Negara di Perhimpunan Agong UMNO 2022 (PAU) yang berakhir pada 14 Januari 2023 yang lalu.

Sdra. Muhammad Iman Irfan bin Yahya merupakan pelajar Malaysia dari luar negara yang telah di senaraikan sebagai pembahas Ucapan Dasar Presiden No. 17 di PAU 2022 tetapi di saat-saat akhir telah tidak di benarkan berucap oleh pemimpin tertinggi UMNO Malaysia.

Berkemungkinan kerana Muhammad Iman di lihat sebagai seorang pengkritik Presiden UMNO melalui “tweet-tweet” beliau sebelum ini.

Muhammad Iman di tulisan beliau di FB, telah menjelaskan bahawa PAU 2022 yang berakhir pada 14 Januari lalu, telah disusun untuk menyelamatkan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO Malaysia.

Saya sebagai bekas Presiden Kelab UMNO United Kingdom dan Eire pada tahun 1986 dan telah berdamping dengan pelajar-pelajar Kelab UMNO Luar Negara selama lebih daripada 25 tahun, amat dukacita melihat perkembangan ini.

Amat membimbangkan apabila anak-anak muda, terutamanya pelajar-pelajar Malaysia di luar negara, yang ingin mendekati dan bersama Parti UMNO, kini menjauhkan diri kerana melihat demokrasi semakin mati di dalam UMNO.

Bukan sahaja jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dibenarkan di tandingi tetapi pembahas-pembahas seperti Muhammad Iman, yang pulang jauh dari United Kingdom telah di singkirkan dan di buang daripada berucap di PAU 2022 kerana takut beliau mungkin akan mengktirik Presiden UMNO didalam ucapannya.

Ini jelas memperlihatkan bahawa bukan sahaja Demokrasi Telah Mati tetapi Freedom of Speech (Kebebasan Bersuara) juga telah mati didalam Parti UMNO.

Kerana itulah ketika Usul Jawatan Presiden dan Timbalan Presiden di undi untuk tidak di pertandingkan, saya duduk dan tidak menyokong.

Ini adalah kerana saya mahukan Demokrasi Subur di dalam UMNO.

Kerana saya juga amat bimbang sekiranya demokrasi di dalam parti tidak di pertahankan, apabila tiba Pilihanraya Umum Negara dan Pilihanraya Umum Negeri Selangor nanti, hanya saluran 1 dan 2 sahaja yang akan mengundi UMNO-BN.

Manakala Saluran 4 dan 5, undi dari Anak-Anak Muda akan menjauhkan diri dari Barisan Nasional dan UMNO.

Saya sebagai Presiden Kelab UMNO United Kingdom dan Eire pada tahun 1987 telah pulang ke tanah air dan dipilih sebagai juru cakap di PAU tahun 1987 tersebut ketika Tengku Razaleigh menentang Tun Dr. Mahathir untuk jawatan Presiden UMNO.

Ketika itu berlaku Krisis UMNO tahun 1987, pemilihan tahun 1987 sangat tegang dengan keadaan semua Calon menggunakan jentera yang mereka ada samada parti ataupun jawatan Kerajaan, untuk memastikan mereka menang.

Ketika itu terbentuklah Team A (Tun Mahathir dan Tun Ghafar Baba) dan Team B (Ku Li, Tun Musa Hitam, Tun Abdullah).

Walaupun pada masa itu, saya di lihat sebagai seorang pemimpin pelajar Malaysia dari luar negara yang menyokong Tun Abdullah kerana Pak Lah ketika itu Menteri Pelajaran (1984-1986), UMNO Malaysia pada ketika itu, tidak menghalang saya berucap di Perhimpunan Agong UMNO Malaysia.

Saya juga dimaklumkan bahawa Juru Cakap dari Negeri Selangor iaitu Naib Ketua Pemuda UMNO Selangor, Sdra. Amin juga telah dihalang dan ditukar pada saat akhir kerana Amin dilihat menyokong jawatan Presiden dipertandingkan.

Kerana Semangat Demokrasi dan Kebebasan Bersuara pada PAU 1987 tersebut, saya kekal menyokong dan setia kepada parti UMNO sehingga hari ini.

Tetapi hari ini, saya amat bimbang, dengan alasan agar parti UMNO tidak berpecah maka pindaan Perlembagaan dilakukan agar pemilihan UMNO dilakukan 6 bulan selepas Pilihanraya Umum.

Akhirnya UMNO tinggal 26 kerusi Parlimen.

Sekarang UMNO bakal berhadapan dengan PRN di 6 buah Negeri. Alasan yang sama digunakan iaitu mengelakkan pepecahan dalam parti.

Saya amat bimbang pengundi-pengundi di 6 Negeri ini, akan menolak Calon-Calon dari UMNO.