• Fri. Dec 1st, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Pakaian Pahlawan Islam: PAS ucap terima kasih kepada PDRM

Feb 23, 2023
Spread the love

COSPLAY PAKAIAN PAHLAWAN ISLAM DI HIMPUNAN HIMPIT:
TERIMA KASIH KETUA POLIS NEGERI TERENGGANU

PAS mengucapkan terima kasih kepada Ketua Polis Terengganu, YDH Datuk Rohaimi Md Isa, yang mengesahkan gambar yang tular di media sosial yang disyaki anjuran sebuah parti politik adalah acara PERARAKAN PAKAIAN, REPLIKA SENJATA dan WARISAN ISLAM.

PDRM juga mengesahkan perarakan tersebut merupakan salah satu daripada acara yang dipertandingkan pada program itu iaitu reka cipta bertemakan pakaian, senjata REPLIKA dan warisan Islam.

Kenyataan ini telah menjawab tohmahan jahat yang dilemparkan oleh seorang pemimpin muda sebuah parti komponen PH di Kelantan yang mengkaitkan Cosplay Himpunan ‘HIMPIT’ di Terengganu sebagai unsur yang boleh disiasat di bawah Akta Bahan Kakisan dan Letupan Sejata Berbahya 1958 (Akta 357) dan juga ada yang mencadangkan ia dilihat dalam aspek ‘anti keganasan’ (counter terrorism).

PAS menegaskan bahawa Himpunan HIMPIT di Terengganu adalah satu Manifestasi Semangat Sayang Kepada Perjuangan Para Sahabat dan cinta kepada Islam dengan pakaian yang menjelmakan watak pejuang Islam di zaman para sahabat Rasullullah SAW. Apakah cinta kepada Islam agama sejahtera itu sudah salah di zaman pemerintahan Malaysia Madani?

Kami melihat isu ini sengaja dilemparkan kepada PAS dalam usaha memburuk-burukkan imej parti ini selain membawa lagi satu dogma Islamofobia dalam masyarakat.

“MALAYSIA SEJAHTERA”

YB Ir. Ts. KHAIRIL NIZAM KHIRUDIN
Ketua Penerangan PAS Pusat
Ahli Parlimen Jerantut

Bertarikh: 29 Rejab 1444 | 20 Februari 2023