• Sun. Feb 25th, 2024

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

PAS anjur PAS anjur solat hajat lawan kezaliman terhadap pemimpin pembangkang

Mar 9, 2023
Spread the love

Satu majlis solat hajat anjuran parti PAS akan diadakan pada Khamis malam sebagai memohon pertolongan daripada tindakan zalim yang diambil terhadap pemimpin pembangkang.

Solat hajat tersebut akan diadakan di Pusat Tarbiyah PAS Pusat, Taman Melewar, Gombak selepas spekulasi kuat mengatakan Tan Sri Muhyiddin Yassin akan ditahan untuk didakwa di mahkamah pada Jumaat.

Dalam satu notis segera, PAS juga menggesa ahli-ahlinya termasuk penyokong Perikatan Nasional (PN) seluruh negara mengadakan solat hajat di tempat masing-masing bagi menentang kezaliman terhadap pemimpin pembangkang yang sedang diambil oleh pihak berkuasa yang dikuasai kerajaan ketika ini.

Terdahulu, Muhyiddin yang juga Pengerusi PN mengesahkan dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) buat kali kedua esok ke pejabatnya di Putrajaya.

“Hari ini saya hadir ke beberapa mesyuarat berkaitan Perhimpunan Agung Tahunan Bersatu yang akan bermula Jumaat ini.

“Bagaimanapun esok Khamis saya diminta ke ibu pejabat SPRM pada pukul 11 pagi,” katanya dalam satu hantaran Facebook hari ini.

Pemimpin Bersatu menjadi sasaran pendakwaan bermotif politik oleh SPRM dan akaun parti juga sudah dibekukan sehingga hari ini.

Pada 20 Februari, Datuk Wan Saiful Wan Jan yang juga Ahli Parlimen Tasek Gelugor serta seorang lagi pemimpin parti ditahan dan didakwa SPRM.

Sebarang langkah untuk mendakwa pemimpin utama Bersatu dijangka akan memanaskan lagi suhu politik negara.

Pemimpin PN sebelum ini memberi amaran pentadbiran Datuk seri Anwar Ibrahim akan melakukan penahanan secara besar-besaran bagi memburuk-burukkan pemimpinnya menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri di mana lima daripadanya mempunyai jumlah pengundi Melayu yang besar.

Pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15), kerajaan Pakatan Harapan (PH)-Barisan Nasional (BN) hilang undi Melayu kepada PN.

Sementara itu, ahli jawatankuasa Armada Bersatu Harris Idaham Abdul Rashid berkata penyokong parti akan berkumpul bagi menunjukkan sokongan kepada presiden mereka, esok.

“Kami baru saja dapat maklumat bahawa presiden kami akan dipanggil ke pejabat SPRM esok untuk soal siasat.

“Kami jangka akan ada pendakwaan pada esok petang atau keesokannya (Jumaat). Jadi kami sedang bersiap sedia untuk tunjukkan solidariti kami,” katanya dipetik laporan media.