• Mon. Sep 25th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

PAS tak pernah timbulkan masalah sewaktu berkerjasama dengan UMNO – Annuar Musa

Jun 20, 2023
Spread the love

PAS tidak pernah menimbulkan masalah sepanjang parti itu bekerjasama dengan Umno dalam membentuk kerajaan sebelum ini, kata Tan Sri Annuar Musa.

Beliau yang juga Pengerusi Muafakat Nasional (MN) berkata, perkara itu dibuktikan apabila pemimpin PAS menurut apa sahaja keputusan yang dibuat oleh Umno sebelum ini.

“Kalau tidak biasa kerja dengan PAS, orang kata macam-macam, PAS susah untuk kerjasama. Namun apabila duduk sekali, pemimpin parti ini sangat mudah untuk berbincang dan buat kerja.

“Tok Guru Haji Hadi (Tan Sri Abdul Hadi Awang) awal-awal lagi bagi tahu, beliau tidak mahu jawatan dalam Kabinet walaupun beliau Presiden PAS,” katanya memetik laporan Berita Harian.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Jelajah Ceramah Pakat Pertahan Parlimen Pasir Puteh di Dewan Saripudin Maahad Saniah, malam tadi.

Annuar berkata, pada peringkat awal kerjasama antara Umno, Bersatu dan PAS, beliau yang terbabit untuk mengadap pemimpin Bersatu.

“Bersatu kata, Umno lah ambil kerusi paling banyak sebab Umno parti besar dan kena runding dengan PAS sebab parti ini ada 18 kerusi (Parlimen). PAS tak minta 50, 60 kerusi pun.

“PAS kata yang mana parti itu menang, dia akan bertanding, kalau kerusi Umno menang, Umno akan tanding.

“Jika kerusi Umno dan PAS kalah, tapi undian banyak kepada Umno, maka Umno yang akan tanding di lokasi itu dan begitulah sebaliknya. Manakala baki, Umno dan PAS akan berbincang agihan kerusi.

“Mudah untuk berbincang dengan PAS. Saya bagi tahu Umno jika mengikut formula ini, Umno ada peluang untuk bertanding antara 65 ke 85 kerusi, PAS antara 25 hingga 35 kerusi dan Bersatu pula antara 40 hingga 45 kerusi,” katanya.

Annuar berkata, jika ikut formula itu, beliau yakin boleh menang semua kerusi, namun Umno tetap mahu bertanding walaupun di kerusi yang mereka kalah.

“Daripada 140 kerusi majoriti orang Melayu dan Islam, kita yakin boleh menang semua kalau kita tidak berpecah-belah.

“Apabila sampai kepada sesetengah pemimpin Umno, walaupun tahu kalah, nak berebut juga bertanding. Mereka tidak mahu 60, 70, 80 kerusi secara bersama tetapi nak tanding 120 kerusi,” katanya.