• Wed. Nov 29th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Pengundi kecewa, kerajaan keterlaluan dengan pelantikan politik

May 15, 2023
Spread the love

SHAH ALAM, 15 MEI 2023 – Pada Disember tahun lepas, PMX yang baru dilantik, memecat semua pengerusi dan ahli lembaga pengarah syarikat berkaitan kerajaan (GLC), badan berkanun dan dana pelaburan negeri yang dilantik secara politik.

Keputusan itu dibuat pada mesyuarat mingguan Kabinet dan kemudiannya dipetik dalam surat oleh ketua setiausaha negara.

Langkah itu dibuat susulan janji kempen pilihan raya Pakatan Harapan (PH) untuk merungkai naungan politik.

Jawatan pengarah dan pengerusi sering digunakan untuk membeli dan menghargai kesetiaan, budaya yang telah lama dipupuk di bawah pemerintahan Barisan Nasional (BN) yang digulingkan.

Jadi, adakah budaya BN ini telah meresap jauh ke dalam darah pemimpin PH juga, memandangkan perlantikan politik yang berlaku baru-baru ini?

Pelantikan ini sekali lagi menimbulkan dakwaan konflik kepentingan, penyalahgunaan kuasa dan rasuah, yang secara keseluruhannya telah menyebabkan ketidakpercayaan dan keraguan di kalangan pengundi terhadap pentadbiran kerajaan madani campuran PH+BN.

Malaysia tidak mempunyai rangka kerja yang mencukupi yang mentakrifkan dengan jelas kriteria, parameter dan prosedur yang mesti dipatuhi apabila melantik individu ke agensi kerajaan dan GLC.

Akibatnya, “pelantikan politik” telah menjadi satu frasa yang tidak mempunyai definisi yang jelas dan oleh itu, membuka potensi penyalahgunaan.

Tiada proses pengambilan dan pelantikan yang jelas, telus, dan ini telah membawa kepada penyalahgunaan sebagai satu bentuk ganjaran kepada “setia” tertentu.

Malangnya, dalam pentadbiran semasa, pelantikan sebegitu serupa dengan kes “periuk memanggil belanga hitam”.

PMX begitu kritikal terhadap pelantikan seperti itu tetapi kini kerana tekanan dan kemaruk untuk terus berkuasa, beliau membengkokkan semua peraturan.

Senarai ini boleh dikatakan tidak berkesudahan seperti Abdul Azeez Rahim, Asyraf Wajdi Dusuki, Noraini Ahmad, Shaik Hussein Mydin, Mohd Khairuddin Aman Razali, Abdullah Sani Abdul Hamid, dll

Pelantikan terbaharu ini adalah oleh Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan Mohamad Sabu, yang sejak itu mempertahankan pelantikan politik lima tokoh PH, mendakwa ini tidak melanggar prinsip gabungan itu.

Pada Mac lalu, Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata bahawa kerajaan tidak akan melantik mana-mana orang yang tidak dapat menyumbang kepada organisasi atau agensi yang mereka mahu pimpin.

Jadi, adakah pentadbiran kerajaan madani cuba menarik perhatian rakyat (pengundi) dengan berbohong kepada rakyat bahawa semua pelantikan baru-baru ini adalah wajar dan mereka yang berkenaan adalah pakar yang boleh membantu mengubah keadaan dalam organisasi masing-masing?

Malah gabungan untuk pilihan raya bersih dan adil (Bersih) menggesa kerajaan madani menamatkan “amalan lama” membiayai parti politik dan memberi ganjaran kepada pemimpin mereka melalui pelantikan yang menguntungkan dalam GLC dan badan berkanun.

Pelantikan sedemikian tidak boleh dibuat melainkan mereka ditunjukkan mempunyai kelayakan dan pengalaman yang berkaitan.

Inilah yang, rakyat selaku pengundi, mahukan iaitu ketelusan dan justifikasi untuk pelantikan. Bukan untuk membalas budi.

Bersih berkata pelantikan pemimpin parti secara sewenang-wenangnya ke jawatan sedemikian boleh ditafsirkan sebagai penyalahgunaan amanah dan jawatan awam serta bersempadan dengan rasuah.

Memang menyedihkan, tetapi sebagai pengundi, rakyat merasakan diri mereka menjadi kuda tunggangan dan dilayan sebagai orang bodoh. Kerajaan mesti mengakui bahawa ia telah mengubah pendirian berhubung pelantikan politik dalam GLC.

Selain itu, kerajaan mesti mendedahkan kepada pengundi berapa banyak orang yang dilantik ini akan dibayar. Lagipun, ia datang dari poket rakyat (pembayar cukai).

Pada penghujung hari, tidak ada gunanya PH atau “kerajaan madani” cuba membersihkan halaman rumah orang lain apabila sudah banyak kotoran di halaman rumah mereka sendiri.

Dan yang menyedihkan, kotoran ini bertimbun setiap hari dan apabila ia melimpah, pengundi akan ditolak ke satu sudut, dan ia mungkin satu lagi tempoh singkat di Putrajaya untuk PH.

Hanisya@OmakKau