• Sun. Feb 25th, 2024

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Peniaga terpaksa hentikan ‘Menu Rahmah’ gara-gara alami kerugian

Mar 13, 2023
Spread the love

Seorang pemilik restoran di Bayan Lepas, Pulau Pinang, mengakui terpaksa menghentikan ‘Menu Rahmah’ hanya beberapa minggu selepas memperkenalkannya, memandangkan sambutan orang ramai yang kurang dan kerugian kewangan.

Dalam video yang disiarkan di akaun TikTok rasmi Tong Kayu Cafe Original, pemiliknya Fakhrul menjelaskan bahawa mereka tidak mempunyai pilihan selain menghentikan menu tersebut kerana tidak tahan lagi menanggung kerugian.

“Ya… Saya kena hentikan Menu Rahmah… dengan alasan yang tertentu. Sebenarnya dengan harga RM5 masih ada untung, tapi untungnya kecil dan kita kena main dengan volume.

“Saya telah buat promosi kepada penduduk, tapi masalahnya tidak ada sambutan.

“Ada dua sebab untuk pemberhentian itu – yang pertama adalah kerana faktor ekonomi. Saya tidak memiliki modal yang besar dan perniagaan saya hanya perniagaan biasa.

“Kedua, sambutan yang sangat lemah sehingga membawa kepada kerugian,” katanya dalam video yang menerangkan keputusan dan sebab di sebalik penamatan ‘Menu Rahmah’.

Fakhrul berkata, dia telah memperkenalkan dua menu – nasi putih berlauk ayam masak kicap dan nasi putih ayam goreng kunyit.

“Saya tidak menyediakan banyak – hanya kira-kira 15 pinggan untuk setiap menu – tetapi kami masih tidak dapat menghabiskannya. Kami terpaksa ‘melepaskan’ hidangan.

“Saya sudah tidak tahan lagi. Kami ada menu untuk kira-kira dua hingga tiga minggu sudah.

“Saya menceritakan perihal perniagaan saya… bukan menghentam mana-mana pihak. Saya tak pro mana-mana. Isu ini untuk perniagaan saya… saya peniaga kecil,” katanya.

Fakhrul turut melahirkan harapan agar pelanggannya tidak mengecamnya atas keputusan itu, sambil menambah bahawa mereka pada mulanya bersemangat tinggi untuk menyokong inisiatif berkenaan, tetapi terpaksa berhenti seketika kerana kerugian.