• Mon. Dec 4th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Pertahankan Terengganu sebagai ‘jantung hati’ orang Melayu cemerlang – Dr Riduan

May 11, 2023
Spread the love

PERTAHANKAN TERENGGANU DALAM PRN 2023 SEBAGAI NEGERI JANTUNG HATI ORANG MELAYU YANG CEMERLANG.
Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor.

PRU 15 yang berlangsung pada 19 November 2022 yang lepas telah menyaksikan gelombang penolakan kepada Barisan Nasional secara menyeluruh diseluruh negara. PAS dan rakan pemuafakatannya telah menjadi parti pilihan anak-anak muda dengan lonjakan undi popular yang sangat menggebu. PAS bermula hanya dengan satu kerusi Parlimen ,di Krian perak yang dimenangi oleh Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husein dalam Pilihanraya Persekutuan Tanah Melayu 1951. Parti pak lebai yang sering diremehkan, dijadikan sebagai bahan momokan pembenci dalam PRU 15 telah merangkul trofi juara dengan menghantar Ahli Parlimen teramai dalam dewan rakyat.

Negeri dengan jajaran pantai yang indah ini sentiasa merimbun subur dengan majlis ilmu, lihat sahaja kerumunan kuliah Ustaz Azhar Idrus dan asatizah yang lain. Negeri Tok Ku Paloh ini dengan karektor masyarakat beragama dengan tegas menolak budaya hedonisme , menjunjung nilai beragama apatah lagi dengan rekodnya sebagai negeri Melayu paling akhir mencabut Undang-undang Syariah daripada lahannya. Rakyatnya suka berhimpun dalam acara agama sehingga rekod ini masih dipegang oleh rakyat negeri ini. Lihat sahaja acara taujihat perdana oleh Ustaz Abdul Somad daripada tanah seberang, juga besarnya khalayak pendengar Baba Ismail Sepanjang alFathoni apabila datang mencurah ilmu di negeri ini.
Program FASTAQIM di Pantai Tok Jembal sebelum PRU 14 telah menyaksikan kehadiran lebih 300 ribu khalayak dengan kehadiran paling ramai ialah daripada Terengganu sendiri.

Budaya mendepang telinga untuk mendengar ceramah bukan suatu yang pelik di negeri menjunjung syariat ini. Dalam dekad 1980an, jika ceramah Tuan Guru Abdul Hadi boleh mencecah puluhan ribu khalayak, anak-anak muda peserta kebangkitan Islam seperti semut menghurung gula. Anak muda berlilit serban ,sejauh Kemaman dan Besut akan membonceng motosikal ke lokasi ceramah Ayah Chik di Rusila atau Chendering. Kehebatan Ayah Chik sebagai ulama muda saat itu sehingga menghiasi muka depan majalah Asia Week. Masjid Rusila pernah menghimpunkan lebih 100 000 pendengar saat Ijtimak Alami berlangsung pada tahun 1988.

Dalam dekad 1990an,antara program yang menghimpun 100 000 pendengar ialah forum perdana PAS Terengganu di Manir, euforia reformasi pasca pemecatan Anwar Ibrahim turut menyimbah kesan ke Terengganu. Forum Perdana pada tahun 1999 itu menampilkan Dr Hasan Ali, Dr Harun din, Ustaz Ismail Kamus serta pimpinan utama PAS. Gelombang kebangkitan ummah itu juga membawa kesan hiliran politik iaitu PAS berjaya menawan Terengganu pada bulan November 1999.

Ceramah, kuliah , forum perdana, himpunan amilin adalah seperti irama yang mengasyikkan dan khabar gembira daripada rakyat negeri Terengganu. Ribuan penuntut ilmu setiap minggu berhimpun di kampong Rusila , Medan ilmu Jerteh dan lain-lain lokasi negeri itu. Pengkuliah yang tersohor dan berilmu akan menambah gula dalam senyuman rakyat Terengganu bak teh panas yang dimakan dengan nasi dagang.

Negeri jantung hati muslim negara ini merupakan wilayah pengaruh PAS kedua yang terkuat selepas Kelantan. Dalam tiga pilihanraya Umum , PAS merengkuh kekuasaan di negeri penyu bertelur ini iaitu pada tahun 1959 ,1999 dan 2018, manakala dalam Pilihanraya tahun 1969 dan 2013 hanya berselisih dua kerusi untuk memerintah negeri Tok Ku Paloh ini. Pastilah pendokong PAS Terengganu tidak mahu mitos Terengganu adalah kerajaan sepenggal dan sumpahan ini akan kekal!, Dedikasi Dan kerja keras perlu dilipatkali gandakan untuk memenggal mitos ini.

Terengganu mula menubuhkan cawangan PAS yang pertama di Dungun pada tahun 1956, dimana daerah agrarian ini mempunyai tokoh-tokoh ulama tempatan seperti Tuan Guru Haji Zainal Abidin, Ustaz Umar Shukri Embong dan lain-lain lagi. Pengaruh PAS dengan mudah berkembang di tanah kelahiran Tuan Guru Abdul Rahman Limbong, Tuan Guru Haji Umar Siam, Tok Ku Pulau Manis dan Tok Ku Paloh ini apabila guru-guru agama memainkan peranan menyebarkan pengaruh PAS melalui jaringan pendidikan Islam pondok serta madrasah agama. Inilah jawaban yang Tuan Guru Abdul Hadi sebutkan dalam ucapan perasmian Ijtima’ pagi ini, rasional Besut adalah kubu PAS dalam dekad 1950an. Kekuatan jihad pendidikan adalah parallel dengan kejituan PAS sebagai harakatul ummah. Kita akan mulai melemah akibat kurangnya budaya ilmu dan juga politiking.

Pondok-pondok dan sekolah agama rakyat seperti sekam dibakar api, penubuhan cawangan PAS menjadi pantas berkembang , paralel dengan kegiatan jihad ta’lim. Terengganu pada awal abad 20 menyaksikan Sarekat Islam Terengganu menjadi wadah penentangan kepada British dengan kemuncaknya berlaku perang Padang Kachong pada tahun 1928. Semangat jihad dikobar melalui suluhan ilmu Islam dan inilah juga resipi perjuangan disepanjang zaman.

Negeri yang subur dengan jihad ta’lim ini turut disentuh sikap beragama rakyatnya oleh Munsyi Abdullah, juga menjadi negeri terakhir di Tanah Melayu yang menanggalkan pelaksanaan Undang-Undang Islam. Terengganu juga disorot oleh majalah Asiaweek sebagai negeri paling hangat pertarungan politik termasuk diluar musim pilihanraya.

Dengan latarbelakang semaraknya pendidikan Islam melalui sekolah pondok dan sekolah agama rakyat di Terengganu inilah ,maka PAS menjadikan negeri ini kubu mereka. Dalam Pilihanraya 1959, PAS Pusat telah meletakkan ramai tokoh-tokoh nasional bertanding di negeri ini. Antaranya ialah Dr Burhanuddin al Helmi, Hasan Adli , Khadijah Sidek telah memenangi kerusi Parlimen. Budaya mendengar ceramah politik Islam adalah hiburan dinegeri ini, begitu juga kuliah maghrib perdana.

Pimpinan PAS Terengganu pasca era kepimpinan ulama telah memberikan perhatian besar kepada pemberdayaan institusi pendidikan Islam maka Badan Perhubungan PAS Terengganu menubuhkan Maahad Darul Quran Rusila pada tahun 1985 dan juga KUDQI . Dewan Ulama PAS Terengganu dengan kerjasama PAS kawasan-kawasan telah menubuhkan jaringan sekolah rendah Islam diseluruh Terengganu seperti Darul Taqwa,Darul Bayan, Darul Ehsan,Darul Iman, Darul Falah, SRIDAF dan lain -lain . Dewan Pemuda PAS pula mengoperasikan jaringan PASTI diseluruh Terengganu sehingga pendidikan prasekolah ini menjadi fenomenal.

Kegiatan jihad pendidikan di Terengganu juga disuburkan oleh pelbagai pihak persendirian serta pimpinan PAS malah fenomena kemunculan maahad-maahad tahfiz seperti cendawan dimusim hujan. Terengganu pasca 9 Mei 2018 menyaksikan kesuburan majlis-majlis ilmu dengan mendadak, ramai asatizah dan selebriti agama memilih Terengganu untuk berprogram. Masjid diseluruh Terengganu seperti berlumba-lumba mengadakan pelbagai program keilmuan serta pentauliahan skala besar kepada para pendakwah . Ini digalakkan oleh kerajaan PAS Terengganu , juga melalui penubuhan IMIT-S serta pelbagai gerakan swadaya untuk memajukan jihad pendidikan.

Terengganu melebarkan pendemokrasian pendidikan dengan lebih luas kepada rakyatnya dengan menubuhkan Sekolah Rendah Islam Darul Iman dan Sekolah Menengah Islam Darul Iman, memperhebatkan pengajian di masjid surau. Impian untuk melihat kewujudan Universiti Islam juga bakal direalisasikan dinegeri ini , tanah berkah legasi para alim ulama ini juga dalam tempoh lima tahun ini menyaksikan kerajaan PAS berjaya melaksanakan kesemua janji manifesto Pilihanraya 2018 sebanyak 20 perkara. DS Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dalam tempoh lima tahun ini tak perlu memanaskan podium dengan wejangan yang berapi dan bahasa muluk-muluk namun dengan penuh efektif melunaskan seluruh manifesto. Anak-anak Terengganu dalam tempoh lima tahun ini merangkul banyak anugerah cemerlang peringkat nasional dan juga antarabangsa.

Orang Terengganu secara umumnya sangat berpuashati dengan pentadbiran lima tahun kerajaan PAS, keseronokan ini diterjemaahkan dengan memberikan kemenangan kepada lapan kerusi Parlimen dalam PRU 15 lima bulan yang lepas. Rakyat Terengganu tidak berminat untuk menyokong PH, apatah lagi mendengar labunan Anwar dan juaknya. Apabila majoriti besar undi yang diperolehi oleh PAS maka Tuan Guru presiden mengingatkan agar pimpinan dan amilin PAS agar banyak bermuhasabah. Mengambil iktibar akan peristiwa ghazwah Hunain, elakkan kesombongan membusung dada, budaya jiwa besar dan memaafkan. Pimpinan PAS disemua peringkat wajib melengkapkan pakej kompetensi Kepimpinan, menguasai ilmu untuk menerapkan nuansa perjuangan dalam setiap elemen pentadbiran. Insyaallah, Terengganu akan dipertahankan KEMENANGAN dalam PRN 2023, maka semua prasyarat kemenangan wajib dipenuhi oleh semua amilin.

DrAbu Zahra
( Penulis ialah AJK PAS Pusat, AJK BPP Terengganu)