• Mon. Dec 4th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

PH-BN mesti mohon maaf MP Hulu Langat fitnah guru KAFA

Mar 14, 2023
Spread the love

Kerajaan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) diminta memohon maaf kepada semua guru Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) atas dakwaan bersifat fitnah yang dilontarkan oleh salah seorang ahli Parlimennya pada sidang Parlimen, hari ini.

Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN) Tasek Gelugor, Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata, ini kerana ahli Parlimen PH hari ini mendakwa dalam Dewan Rakyat bahawa guru KAFA berpolitik di sekolah mempengaruhi anak murid.

Jelas beliau, dakwaan itu merupakan satu fitnah biadab terhadap guru KAFA.

“Dakwaan ini keterlaluan dan ia membayangkan sikap sebenar PH-BN terhadap guru-guru agama dan pendidikan agama.

“Guru-guru KAFA berhempas pulas mendidik anak-anak kita mengenai asas-asas agama. Sepatutnya kerajaan mencari jalan memperjuangkan kebajikan guru-guru KAFA dan menaikkan elaun bulanan mereka.

“Jika sekalipun tidak mahu hormat kepada pendidik agama, janganlah sampai menghina dan memfitnah mereka.

“PH-BN mesti segera mohon maaf kepada semua guru-guru KAFA seluruh negara. Jika tiada permohonan maaf, maksudnya PH-BN menyokong fitnah terhadap pendidik agama negara kita,” katanya dalam satu hantaran di Facebook, lewat petang ini.

Dalam hantaran sama, Wan Saiful turut menyertakan satu rakaman video di Parlimen yang memperlihatkan Ahli Parlimen Hulu Langat, Sany Hamzan mendakwa perkara itu dalam celahan semasa Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Nai’im Mokhtar menggulung Rang Undang-undang (RUU) Perbekalan 2023 peringkat jawatankuasa bagi kementerian.

Sany mempersoalkan sama ada Mohd Nai’im maklum terdapat guru KAFA yang berpolitik di sekolah dengan menyebut perkara yang tidak sepatutnya semasa Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) lepas bagi mempengaruhi murid-murid.

Justeru, beliau mengharapkan pihak menteri dan kementerian dapat mengambil tindakan segera. AD