• Mon. Dec 4th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

PN sedia tadbir Selangor – Sukri Omar

Spread the love

Ada pihak yang minta agar Selangor dijauhkan daripada diperintah oleh PAS dengan menggunakan hujah isu air yang berlaku di Kelantan.

Sungguh tidak adil apabila penulisan pada tahun 2023 menggunakan masalah yang berlaku pada tahun 90an sebagai asas sedangkan hari ini banyak tempat dengan masalah air di Kelantan telah diselesaikan bahkan pelbagai projek sedang dilakukan untuk menyelesaikan masalah tersebut secara keseluruhan.

Surat tersebut tidak lain hanyalah bukti ketakutan pihak lawan kepada pengaruh PAS dan gelombang hijau yang berlaku di seluruh negara termasuk Selangor.

Manakan tidak, pada PRU14 sahaja calon PAS di 39 kawasan majoriti Melayu secara purata telah memperolehi 20.3% daripada jumlah keluar mengundi.

Manakala dalam PRU15, PN telah memenangi enam kerusi Parlimen dengan tiga daripadanya melalui wakil PAS.

Ditambah pula dengan penambahan keahlian baharu PAS yang terus meningkat setiap bulan.

Terbaharu pada 25 Mac 2023, Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat telah meluluskan sebanyak 404 keahlian baharu parti dari negeri Selangor.

Itu adalah angka yang mendaftar keahlian dalam tempoh sebulan, belum lagi dicampur dengan mereka yang menyokong secara tidak langsung.

Ketika kekuatan serta pengaruh PAS makin kukuh di Selangor, kepercayaan rakyat kepada Pakatan Harapan yang bersama UMNO pula mulai luntur.

Pastinya perkara ini menghantui PH-BN dalam menghadapi PRN nanti sehingga terpaksa memainkan naratif memburukkan Kelantan melalui isu air.

Selangor dengan jumlah penduduk sebanyak 6.5 juta orang yang terdiri daripada kaum Melayu bumiputera pastinya cukup bijak untuk menilai prestasi kepimpinan PAS dan PN yang bersih dan stabil berbanding PH-BN yang terus-menerus bercakaran sesama sendiri.

Sekian.

USTAZ SUKRI OMAR
Ketua Pemuda PAS Selangor
28 April 2023