• Wed. Jun 7th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Ramalan Media Fastaqim tentang calon Shah Alam tepat sepenuhnya

Nov 2, 2022
Spread the love

SHAH ALAM – 1 NOV: Pengumuman parti-parti politik bagi calon Pilihanraya Umum (PRU) Ke-15 masing-masing bertepatan dengan ramalan Media Fastaqim sebelum ini.

Melalui artikel bertajuk ‘Siapa calon PRU15 di Parlimen Shah Alam?’ pada 23 Oktober 2022 lalu, media tersebut meramalkan empat calon bagi Pakatan Harapan, Gerakan Tanah Air, Barisan Nasional dan Perikatan Nasional.

Seperti diramalkan, calon bagi setiap parti tersebut adalah tepat seperti diumumkan hari ini dan beberapa hari lalu. Berikut disiarkan sedutan artikel tersebut.

P.108 Shah Alam antara parlimen yang menjadi tumpuan dalam Pilihanraya Umum (PRU) Ke-15. Selain ibu kota operasi pentadbiran persekutuan dan negeri, ia juga ibu segala peperangan PRU-15 di Selangor, malah di Malaysia.

Wakil rakyat sebelum ini, Khalid Abdul Samad daripada Pakatan Harapan (PH) dilaporkan ‘cabut lari’ ke Parlimen Titiwangsa. Pembantu dan bekas Setpol beliau yang agak kurang dikenali Azli Yusof dikatakan akan mengambil alih sebagai calon PH.

Gerakan Tanah Air (GTA) pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad pula dijangkakan akan menurunkan calon Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) pimpinan Dato’ Ibrahim Ali, iaitu Mohd Khairul Azam Abdul Aziz. Malah, mereka sejak mendirikan pusat operasi di Seksyen 13 dua tahun lalu telah acapkali mewar-warkan peguam Putra ini untuk bertanding di situ.

Barisan Nasional (BN) walaupun masih berrahsia, namun senario politik menunjukkan mereka akan mencalonkan Isham Jalil, tokoh politik penyokong totok bekas Presiden Umno, Dato’ Sri Mohd Najib Razak kecuali wahyu peringkat negeri berkehendak sebaliknya. Beliau adalah bekas Ketua Penerangan BN Selangor yang digugurkan di peringkat negeri, namun kemudiannya dilantik sebagai ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno oleh kepimpinan atasan.

Rakan Umno dalam Muafakat Nasional, Pas dijangka tidak menurunkan calon sebaliknya akan diwakili oleh rakan Perikatan Nasional (PN), PPBM.

Cakap-cakap politik menyebut PN akan diwakili oleh Dr. Afif Bahardin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Seberang Jaya, Pulau Pinang setelah menang atas tiket Parti Keadilan Rakyat dalam PRU Ke-14. Untuk rekod, beliau adalah Pegawai Tugas-tugas Khas di pejabat Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali yang juga Pengerusi PN Selangor.

Dalam PRU lalu, calon PH memenangi parlimen ini dengan majoriti 33,849 undi menewaskan BN dan Pas. Namun, dengan pelbagai isu kegagalan pemerintahan 22 bulan PH termasuklah menganggap manifesto mereka sebagai bukan kitab suci serta pertambahan jumlah pemilih melalui penguatkuasan undi 18 tahun, parlimen Shah Alam agak terbuka untuk semua calon yang bertanding.

PRU ini akan melibatkan 22 kawasan Parlimen di Selangor yang menggunakan Daftar Pemilih Tambahan Bulan Ogos 2022, tanpa melibatkan 56 DUN yang tidak dibubarkan. 20 Parlimen kini dikuasai oleh PH, sementara dua kerusi dimenangi oleh BN.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan hari penamaan calon PRU-15 pada 5 November 2022. Tarikh pengundian adalah pada 19 November 2022, sementara pengundian awal pada 15 November 2022.