• Thu. Feb 22nd, 2024

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Ribut petir hampir di semua negeri malam ini

Oct 4, 2022
Spread the love

Ribut petir, hujan lebat dan angin kencang dijangka berlaku di beberapa kawasan di negeri-negeri Semenanjung serta Sabah dan Sarawak sehingga malam ini.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) dalam kenyataan memaklumkan, ia melibatkan Kedah (Kuala Muda, Baling, Kulim dan Bandar Baharu), Pulau Pinang dan Perak (Kerian, Larut, Matang Dan Selama, Hulu Perak, Kuala Kangsar, Kinta, Perak Tengah, Kampar, Batang Padang dan Muallim).

“Selain itu, Kelantan (Jeli dan Gua Musang), Terengganu (Setiu, Kuala Nerus, Hulu Terengganu, Kuala Terengganu, Marang, Dungun dan Kemaman), Pahang (Tanah Tinggi Cameron, Lipis, Raub, Jerantut, Bentong, Temerloh, Maran, Bera dan Rompin) serta Selangor (Klang, Kuala Langat, Hulu Langat dan Sepang).

“Seterusnya, Putrajaya, Negeri Sembilan, Melaka serta Johor (Tangkak, Segamat, Muar, Batu Pahat, Kluang, Mersing dan Kota Tinggi),” katanya pada hantaran Facebook hari ini.

Dalam masa sama, kawasan di Sarawak melibatkan Sri Aman, Betong (Saratok dan Kabong), Sarikei, Sibu (Sibu dan Kanowit), Mukah (Tanjung Manis), Kapit (Song, Kapit dan Belaga), Bintulu (Tatau) dan Miri.

“Sabah pula di Pedalaman (Kuala Penyu dan Beaufort) dan Pantai Barat (Papar) selain Labuan,” ujarnya.

Tambah MetMalaysia, amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 milimeter sejam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

“Amaran ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran,” katanya. – KOSMO