• Sun. Jun 4th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Risikan tentera dedah, sokongan terhadap PN mendadak naik

Nov 18, 2022
Spread the love

Kedudukan Perikatan Nasional (PN) menjelang hari pengundian Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) Sabtu ini (19 November 2022) dalam arah aliran menaik mengatasi semua parti yang bertanding, dan dijangka mampu membentuk Kerajaan Persekutuan.

Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz berkata kedudukan itu adalah berdasarkan laporan dilakukan pasukan perisikan – Kor Risik Diraja Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

“Semalam saya menerima panggilan daripada perisikan tentera yang memaklumkan berita di peringkat negara hari ini, kedudukan Perikatan Nasional dalam PRU-15 ini ke arah menaik.

“Kerusi Perikatan Nasional diramal mengatasi Barisan Nasional (BN) dan kedudukan kita setakat ini cukup baik… sekiranya ia termakbul, bermakna Perdana Menteri akan diangkat daripada Perikatan Nasional,” katanya berucap pada Ceramah Grand Final PRU-15 di Machang, malam ini (17 November 2022).

Ikmal Hisham yang juga calon PAS Parlimen Tanah Merah turut mengharapkan pengundi memberi kepercayaan kepada Perikatan Nasional untuk mengemudi negara.

Dalam pada itu, beliau menyifatkan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub, gagal membawa pembangunan kepada Machang selama dua penggal mengemudi Parlimen berkenaan.

Katanya, Ahmad Jazlan yang juga calon BN Parlimen Machang gagal mengambil peluang untuk membawa masuk pembangunan di Parlimen berkenaan ketika memegang jawatan sebagai Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar.

“Buktinya hari ini apabila saya datang ke Machang, banyak perbezaan jika dibandingkan dengan Parlimen Tanah Merah dan berharap pengundi di sini memberi peluang kepada calon PAS di Parlimen Machang, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, untuk membawa perubahan,” katanya.