• Thu. Sep 21st, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Tinjauan dapati PN mampu tawan Selangor dengan 39 kerusi DUN

Jul 5, 2023
Spread the love

Penganalisis menyebut ini disebabkan kebolehpindahan pengundi rendah antara dua gabungan PH-BN yang berkerjasama pada PRN akan datang.

Tinjauan terbaru kebimbangan terbesar kepada Umno menjelang enam pilihan raya negeri bulan depan, bahawa pengundi Melayu di Selangor yang menyokong parti itu pada pilihan raya lepas lebih cenderung mengundi calon Perikatan Nasional (PN).

Dalam laporan tinjauan terbaru yang diterbitkan oleh ISEAS Perspective, jurnal dari Institut Kajian Asia Tenggara yang berpangkalan di Singapura, seorang penganalisis politik dan ketua badan pemikir juga mendapati 39% pengundi Melayu yang mengundi Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tahun lepas berkata mereka akan mengundi PN pada Pilihan Raya Negeri (PRN) 12 Ogos ini.

Sementara itu, hanya 15% berkata mereka akan mengundi Pakatan Harapan (PH), yang menandatangani perjanjian dengan sekutunya di peringkat Persekutuan, BN untuk mengelakkan pertembungan pada pilihan raya.

  • Iklan –
    “Ini bermakna tidak ada perpindahan undi yang ketara antara pengundi Melayu PH dan BN di Selangor walaupun hakikatnya kedua-dua gabungan itu adalah rakan kongsi dalam kerajaan campuran di peringkat Persekutuan,” tulis Marzuki Mohamad, seorang penganalisis politik di Universiti Islam Antarabangsa dan Khairul Syakirin Zulkifli, penyelidik sosio ekonomi di badan pemikir Institut Masa Depan Malaysia.

Kebolehpindahan undi dilihat sebagai kunci untuk memastikan kejayaan pakatan PH-BN, di mana penyokong setiap gabungan mesti membalasnya untuk menafikan kemenangan kepada PN.

“Jika terdapat ‘full vote transferability’, kedua-dua parti akan menikmati keuntungan besar dalam pilihan raya. Tetapi jika tiada pemindahan undi, tidak banyak yang diperoleh parti daripada kerjasama itu,” tambah mereka.

Tinjauan itu melibatkan 1,200 pengundi dalam temu bual bersemuka yang dijalankan antara 1 Mac dan 20 April tahun ini.

Orang Melayu membentuk kira-kira 54% daripada penduduk Selangor, diikuti Cina (32%), India (13%) dan kaum lain 1%.

Komposisi etnik bagi kajian itu ialah 69% Melayu, 18% Cina dan 12% India, mencerminkan demografi pengundi di 39 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) majoriti pengundi Melayu yang menjadi tumpuan tinjauan.

Sebanyak 24% daripada sampel adalah dari kawasan luar bandar Selangor, 35% bandar dan 41% separa bandar.