• Mon. Dec 4th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Tun Mahathir sertai Putra

Feb 25, 2023
Spread the love

PETALING JAYA: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyertai Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) yang dipimpin Datuk Ibrahim Ali.

Perkara itu dimaklumkan bekas Ahli Majlis Eksekutif Pusat Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Armin Baniaz Pahamin menerusi satu hantaran Facebooknya.

Selain Dr. Mahathir, 12 ahli yang sebelum ini keluar daripada Pejuang juga mengikuti jejak langkah beliau untuk menyertai Putra.

Menurut Armin Baniaz, mereka yang dikenali kumpulan G13 mendaftar keahliannya bagi meneruskan perjuangan politiknya bersama Putra.

“Misi dan matlamat kita perlu jelas untuk menjayakan sesuatu perjuangan. Perjuangan utama ialah untuk penyatuan orang orang, parti-parti dan pertubuhan-pertubuhan Melayu. Hanya melalui penyatuan orang-orang Melayu dapat kita bersatu menyelesaikan masalah bangsa demi agama dan tanah air,” katanya.

Sebelum ini, Dr Mahathir memberi bayangan untuk menyertai Putra selain berhasrat menjadi Penasihat.

Bekas Ahli Parlimen Langkawi itu bersama 12 pemimpin Pejuang mengumumkan keluar parti dan antaranya, bekas Timbalan Presiden Pejuang, Datuk Marzuki Yahya dan bekas ketua Pejuang Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.

Mereka menyuarakan kekecewaan terhadap Pejuang memutuskan hubungan dengan Gerakan Tanah Air (GTA) yang secara tidak langsung menyingkirkan mereka sebagai penggerak perjuangan gabungan itu.

Dr. Mahathir menubuhkan Pejuang pada 2020 selepas meninggalkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang ditubuhkannya pada 2016 selepas keluar UMNO.

Pada Ogos lalu, Dr. Mahathir mengumumkan penubuhan GTA, yang dianggotai Pejuang bersama dua parti kecil dan profesional Melayu untuk bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15). – UTUSAN