• Mon. May 29th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

“UMNO patut sokong Anwar jadi PM, DAP boleh dijinakkan” kata Lokman Adam

Nov 21, 2022
Spread the love

PETALING JAYA: Tidak mustahil Umno mampu “menjinakkan kawan-kawan” DAP untuk bekerjasama membentuk kerajaan dengan menyokong Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri, kata bekas Ahli Majlis Tertinggi (MKT) Umno, Lokman Adam.

Katanya, beliau yakin Umno sebagai parti Melayu terbesar boleh melakukan demikian seperti mana PAS pernah membuka peluang bekerjasama dengan DAP dan Anwar.

“Sebagai parti Melayu terbesar, kita mampu ‘jinakkan kawan-kawan’ DAP itu dan saya rasa kawan-kawan DAP yang menggantikan legasi Lim Guan Eng atau keluarga Lim ini macam Anthony Loke (Loke Siew Fook) ini lebih terbuka.

“Saya rasa mungkin Umno boleh menjinakkan DAP sebagai sebuah parti untuk menerima Perkara 153, boleh menghormati kedudukan istimewa Islam orang Melayu, bahasa dan Raja-Raja. Tak mustahil,” katanya dalam TikTok.

Katanya, Umno tidak mempunyai pilihan selain bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) memandangkan Perikatan Nasional (PN) diketuai Bersatu ditubuhkan untuk “membunuh” Umno.

Beliau berkata, sekiranya Umno bersetuju bekerjasama dengan PH, presiden perlu meletakkan syarat kepada kerajaan.

“Pertama, Umno akan jadi pengimbang kerajaan…kita tak mahu lagi DAP ‘berleluasa’ macam dulu. Kalau Anwar nak Umno beri sokongan saya rasa presiden parti kena beritahu, kalau nak lantik pun menteri-menteri dalam kalangan DAP bagilah ‘tiga orang ke timbalan menteri pun tiga orang’.

“Kalau mereka lebih…orang akan marah pada Umno, tetapi kalau mereka tengok orang Umno lebih ramai dalam kerajaan, sudah pasti orang pun tak berapa marah,” katanya.

Lokman berkata, Umno perlu berani membuat teguran sebagai pihak yang melakukan semak dan imbang.

“….mereka (PH) dulu mentadbir 22 bulan, mereka gagal. ‘They need us, they need experience people in government’ (mereka perlukan kita, mereka perlu orang berpengalaman dalam kerajaan).”

  • FMT