• Mon. Dec 4th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

UMNO sedang dihanyutkan – TGHH

Jan 1, 2023
Spread the love

Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang menyifatkan UMNO kini sudah dihinggapi penyakit tua selain mengibaratkan parti itu sedang lemas dan hanyut serta berusaha untuk bangkit semula dengan apa cara sekali pun.

Menurutnya UMNO yang menjadi laksana tulang belakang kerajaan bersama parti-parti gabungannya sejak negara mencapai kemerdekaan yang sudah mencecah lebih daripada 60 tahun, sudah pasti dihinggapi penyakit tua.

Kata Timbalan Pengerusi Perikatan Nasional itu, UMNO sedang menghadapi cabaran yang sangat getir, khususnya apabila mereka tewas sejak Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) dan semakin parah keadaannya pada PRU-15 lalu.

“Sejak berlaku krisis kepimpinan hingga menyebabkan tampuk kepimpinan jatuh ke tangan pihak yang lebih bersifat oportunis yang dibejati dengan politik wang tanpa ideologi, sehinggakan kini ada pula yang melepaskan ideologi perjuangannya.

“Keadaan tersebut laksana orang lemas tidak tahu berenang dan meraba-raba apa sahaja bagi menyelamatkan diri, termasuk memeluk batu yang lebih menenggelamkannya,” katanya dalam kenyataan petang ini (31 Disember 2022).

Menurut Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang, perkara sedemikian ternyata berlaku apabila ada kelompok yang melompat ke arah Pakatan Harapan (PH) yang menjadi gabungan antara parti DAP yang berideologi cauvinis ekstrem, sosialisme bertopengkan demokratik sekular, terbuka anti-Islam, serta PKR yang pragmatik sekular dan PAN sebagai alat tambahannya.

Beliau mengingatkan bahawa PAS telah mengenali semua parti yang dipeluk oleh pemimpin UMNO yang dipilih menjadi kawannya sekarang, semata-mata berasa ingin menyelamatkan diri berada dalam kerajaannya yang sangat rapuh laksana ranting kering.

Katanya walaupun mereka berjaya menubuhkan Kerajaan Pusat hasil jumlah kerusi yang tidak mencukupi, tetapi mereka bergayut dengan parti-parti kecil yang rapuh tanpa ideologi yang konsisten.

“Undi yang dihasilkan pula datang daripada majoriti bukan Islam, bersama slogan menipu rakyat yang kuat bunyinya, kononnya mahu menghapuskan rasuah, menentang perompak dan lanun yang terlibat dalam penyalahgunaan harta negara dan lain-lain.

“Rupa-rupanya semua itu laksana tin kosong yang kuat bersuara tanpa isi yang sebenar, apabila semua pihak yang diserang itu menjadi rakan akrab mereka bagi menubuhkan kerajaan di luar tabii.

“Mampukah UMNO yang diheret oleh segelintir pemimpin bermasalah itu melakukan normalisasi terhadap PH, iaitu suatu konsep yang diperkenalkan oleh Barat kepada negara Arab terhadap Israel yang nyata kebuntuannya.

“Situasi itu laksana mahu menukar matahari agar terbit pada waktu malam yang gelap bukan sebagaimana secara normalnya,” katanya lagi.

Bagaimanapun, Abdul Hadi percaya masih terdapat ramai dalam kalangan kepemimpinan UMNO di semua peringkat sehingga akar umbi yang masih setia kepada perlembagaannya yang mempertahankan Islam, Melayu dan Bumiputera.

Mereka ini, katanya tidak redha kepada kapten yang membawa bahteranya tanpa kompas yang betul, sehingga boleh melanggar batu karang yang dapat dilihat dengan nyata, atau dilingkup oleh ombak besar gelora politik yang sedang menggila untuk berkuasa dengan teori matlamat menghalalkan segala cara dengan meneruskan amalan politik luar tabii itu.

“PAS bukanlah berlagak mengajar itik yang pandai berenang, tetapi bertanggungjawab bagi menyelamatkan itik yang dihalau oleh tuannya yang hanya ingin menyembelihnya tanpa membiakkannya.

“PAS sejak awal lagi mengajak UMNO untuk bergabung dalam Muafakat Nasional (MN) yang sahih bersama parti-parti Melayu Islam dan Bumiputera yang terbesar, UMNO, PAS dan Bersatu, kemudian disertakan bersama dalam Perikatan Nasional yang bergabung dengan semua pihak yang tidak ekstrem.

“Akan tetapi, kepimpinan yang terpacak itu menolak dengan rakus kerana ramalan nujumnya yang salah bahawa UMNO boleh menang besar, sehingga sekurang-kurangnya mereka mampu memperoleh majoriti kecil tanpa kerjasama dengan parti lain,” tegas beliau lagi.

Justeru, memetik ayat 13 Surah Saba’, Abdul Hadi menasihatkan UMNO bermuhasabah diri serta berislah bagi melangsungkan perjuangannya, khususnya dalam menghadapi ujian harta, pangkat, dan takhta akibat terlalu lama berkuasa. AD

TENKIU