• Wed. Nov 29th, 2023

Media Fastaqim

Berita Semasa, Artikel dan Video Nasional

Wakil Rakyat DAP puji Jabatan Amal, bantu menyelamat mangsa tanah runtuh

Dec 17, 2022
Spread the love

Seorang wakil rakyat DAP memberi penghormatan kepada kor sukarelawan PAS, Unit Amal, kerana membantu mencari mangsa dalam tragedi tanah runtuh Batang Kali semalam.

ADUN Skudai Marina Ibrahim berkata unit PAS itu terkenal dengan etika kerja mereka. Beliau juga menceritakan penglibatan mereka dalam beberapa perhimpunan Bersih yang pertama pada masa lalu apabila parti Islam itu adalah sebahagian daripada gabungan Pakatan Rakyat ketika itu.

“Semua orang tahu saya tidak suka PAS. Saya tidak berhati-hati tentang itu. Tetapi apabila bercakap mengenai Unit Amal, saya sangat menghormati mereka,” katanya dalam ciapan Twitter.

Beliau mengulas ciapan Twitter @fairuz_azmi83, yang berkongsi gambar anggota Unit Amal membantu dalam operasi mencari dan menyelamat di Batang Kali.

Marina juga menasihatkan penyokong Pakatan Harapan (PH) supaya tidak menilai sukarelawan Unit Amal atau menuduh mereka hanya menunjukkan persembahan dalam membantu usaha menyelamat.

“Jika pemimpin anda sendiri melakukan perkara yang sama, anda perlu mencari idea untuk ‘memusingkan’ dengan cara lain,” katanya. “Mari kita raikan apa sahaja yang baik.”

Unit Amal, juga dikenali sebagai Jabatan Amal Malaysia, adalah salah satu unit di bawah sayap pemuda PAS dan berfungsi sebagai pertubuhan sukarela kebajikan beruniform.

Ia diasaskan pada 1991 dan terkenal dengan kerjanya dalam membantu mangsa bencana alam dan juga untuk membentuk perisai manusia dan membimbing orang ramai semasa perhimpunan Bersih di pusat bandar Kuala Lumpur.

TENKIU